Hitta rätt släpvagn

Vad bör du tänka på när du ska köpa släpvagn?

Att köpa släpvagn är inte enkelt. Vi har många års erfarenhet av släp och har sammanställt en guide för att hjälpa dig inför ditt köp.

När du står inför beslutet att köpa släpvagn så är det mycket att tänka på.

Börja med att tänka över hur du kommer att använda din släpvagn. Vilken storlek behövs?
Hur mycket behöver du kunna lasta? Vilken typ av släp får du dra med ditt dragfordon och körkortstyp?Här hittar du en lista över våra vanligaste frågor och svar. Vi reserverar oss för eventuella lagändringar eller felskrivningar. Kom ihåg att alltid kolla med Transportstyrelsen för gällande regler. De flesta av våra länkar nedan leder dig vidare till någon av deras tjänster eller sidor.

Obromsad eller bromsad släpvagn?

Vad är det för last du tänker köra? I fall du inte kommer att lasta ditt släp så tungt så kan det många gånger räcka med en obromsad släpvagn. De obromsade, s.k. EU-släpen (max 750 kg totalvikt) har blivit populära på senaste tiden. Dels är de skattefria, men framförallt är de enkla att underhålla då de saknar bromsar. För privat bruk kan ett sådant släp ofta räcka bra, men kommer du att lasta tyngre så ska du välja en bromsad släpvagn. Vi bygger vagnar upp till totalvikt 3500 kg och upp till 9800 mm långa och bredd 2600 mm. Kontakta gärna oss om du vill diskutera en specialbyggd släpvagn.

Släpvagn – Storlek och vikt

Hur mycket du får lasta på din släpvagn beror på vilken körkortstyp du har samt dragfordonets och släpvagnens lastbegränsningar. Information om lastbegränsningarna på din bil och släpvagn hittar du i dit registreringsbevis. Är du osäker kan du alltid kolla på Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Det finns även bestämmelser för storleken på ditt släp. En släpvagn får max vara 2.6m bred och den sammanlagda längden får inte vara längre än 24 meter. Tänk även på att om din släpvagn sticker ut mer än 20 cm på varje sida om din bil så måste du ha husvagnsbackspeglar på bilen.

Får jag köra med min släpvagn på mitt B-körkort efter 19 januari 2013?

Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med totalvikt av högst 3,5 ton och en släpvagn som är kopplat till sådan bil om

  • Släpets totalvikt inte överstiger 750 kg eller
  • Bilens och släpets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton.

Kravet på att släpvagnens totalvikt inte får överstiga bilens tjänstevikt stryks.

Ändringen innebär att man med B-Körkort kan dra en lätt släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg men man får även dra en tyngre släpvagn, så länge dragfordonet och släpvagnens totalvikt inte är mer än 3,5 ton.

Det är viktigt att tänka på att dragfordonet har en begränsning på maximal släpvagnsvikt som fortfarande gäller. Det kan betyda att även om totalvikten är under 3500 kg så får inte dragfordonet dra släpet. På Transportstyrelsen webbplats kan du läsa mer om hur tung släpvagn din bil får dra.

Vad räknas som lätt släpvagn?

  • Släp med totalvikt på max 750kg.
  • Släp där totalvikten för bil + släpvagn är max 3500kg

För att göra det lite enklare att förstå hur man går tillväga när man gör uträkningen så har vi listat tre exempel.


Släpvagn, exempel 1

  • Släp totalvikt: 700 kg
  • Bedömning: Släpvagnens totalvikt överstiger inte 750 kg och räknas därför som lätt släp.

Släpvagn, exempel 2

  • Släp totalvikt: 1600 kg
  • Dragfordon totalvikt: 1900 kg
  • Bedömning: Släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg så nu måste vi räkna lite. Den sammanlagda totalvikten för både dragfordon och släp (1600 kg + 1900 kg = 3500 kg) blir 3500 kg. Det överstiger alltså inte gränsen på 3500 kg och då räknas släpet som lätt.

Släpvagn, exempel 3

  • Släp totalvikt: 1600 kg
  • Dragfordon totalvikt: 2100 kg
  • Bedömning:  Släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg så nu måste vi räkna lite igen. Den sammanlagda totalvikten för både dragfordon och släp (1600 kg + 2100 kg = 3700 kg) blir 3700 kg. Det överstiger gränsen på 3500 kg och då räknas släpet som tungt.
preloader